Achtergronden
De ontwikkelingen op ICT gebied gaan steeds sneller. Zelf ben ik in 1980 geboren. Op deze pagina schets ik met welke ICT-middelen ikzelf ben opgegroeid.
Mijn vader kocht in 1987 via het werk een vaste Peronal Computer (PC) van het merk Tulip, met daarbij een toetsenbord, printer en muis.. Dit was geen "spelletjes" computer, maar je kon er wel wat spellen meedoen. De kleuren op het beeldscherm waren zwart/groen en het geluid kwam uit het beeldscherm. Op de foto zie je mij dan ook zitten terwijl ik het spel Testdrive aan het doen was. Kenmerkend voor deze periode was dat er nog geen internet was en dat de spelletjes op een diskette stonden.
Tegelijkertijd kocht de vader van een vriend van mij een IBM "spelletjes" computer. De IBM had een oranje scherm. Via een diskette konden we spelletjes uitwisselen. Het uitwisselen van spelletjes zorgde er ook voor dat er computervirussen werd verspreid. Ik moest er dus wel zorgvuldig mee omgaan.
Andere spellen die ik speelde waren o.a. Grand Prix, Last in Amsterdam en later op het voortgezet onderwijs One-Nil.
Het mooiste aan One-Nil is dat alle jongens in de klas dit voetbalmanagers spel speelden. Zo deelden we elkaars ervaringen. Echter waren we niet aan elkaar verbonden.
Om de computer snel en werkbaar te houden werd deze regelmatig geformatteerd en sloegen we zo min mogelijk op op de harde schijf, maar bewaarden we de data op de diskettes. We hadden dan ook een la vol met een diskettebak (zie 2e foto).
Mijn moeder kreeg een cursus "blind typen met 10 vingers". Op didactische wijze werd het aantal aanslagen per minuut bijgehouden en het aantal gemaakte fouten. De kunst is dat je zo getraind wordt dat je naar het scherm gaat kijken i.p.v. het toetsenbord en dat je sneller gaat werken m.b.v. tien vingers. In het volgende artikel is te lezen dat de basis van 20 jaar geleden niet veel is veranderd. https://www.businessinsider.nl/typecursus-typetopia/
Als kind haalde ik hogere scores dan mijn ouders en dat heeft denk ik met de ontwikkeling van je brein te maken. Een man uit Amerika heeft onderzoek gedaan met een fiets waarmee je onmogelijk kon fietsen. Het duurde 8 maanden voordat hij dit beheerste. Dit terwijl zijn zoon het binnen enkele weken onder controle had (https://www.youtube.com/watch?v=MFzDaBzBlL0).
Als ik zo terugkijk op deze eerste ervaringen met de computer dan moet ik zeggen dat de software vanaf het begin al zeer realistisch was en goed functioneerde.



In 1995 kregen we een nieuwe computer, wederom via mijn vaders werk. Deze computer was voorzien van kleurenscherm, Microsoft Windows 95 en had een internetverbinding via de vaste telefoonlijn. Op het moment dat je het internet opging had de telefoon een bezettoon. Je betaalde dan ook per telefoontik. We mochten dan vaak ook niet langer dan 20 minuten internetten. De meeste "oude" diskettes konden ook op deze computer gewoon gebruikt worden. Nieuw was dat er een CD-Rom in zat. Hiermee kon ik ook computerspellen in de winkel kopen en gebruiken. Op de harde schijf kon je een deel van het spel downloaden, zodat het spel relatief snel opstartte op het moment dat je de CD erin deed. Ook kon je muziek afspelen en daarom waren er ook boxen aangesloten.
Via internet kwam ik ook op chatkanalen op de websites van TMF, CU2 en Hyves en daarmee vergrootte ik mijn netwerk.
De eerste computer heb ik van 1987-1995 gebruikt op de kamer van mijn ouders en kwam daarna op mijn eigen kamer te staan. Tot het millenniumjaar 2000 heb ik deze als back-up gebruikt. Deze computer was echter niet geschikt voor internetgebruik.
Rond 2005 kocht ik mijn eerste laptop. Deze laptop had dezelfde kwaliteiten als een vaste computer en kon je overal mee naartoe nemen. Wel had ik een internetkabel nodig. Dit is de laatste jaren ook veranderd met de komst van het draadloze WIFI-netwerk.

Een draagbare spelletjescomputer in de jaren 90 was de Nintendo Game Boy. Spellen als Tetris, Zelda en tennis en voetbal speelde ik hier op. De spellen waren relatief duur in aanschaf en zo spaarden we om weer een nieuw spel te kunnen aanschaffen.

Op het voortgezet onderwijs en in het MBO moest ik ook presenteren. Dit deed ik via een Overhead Projector die was aangesloten op het stopcontact. In elke klas stond er wel eentje. De leraar kon hier teksten, grafieken en afbeeldingen op laten zien tijdens de lessen. De studenten konden door middel van het make van een eigen (doordruk) slide een presentatie maken. Het was de kunst om tijdens de presentatie het publiek aan te kijken en je niet te laten afleiden door de overhead projector. Dit moest je dus per pagina voorbereiden. Heel bewust moest je omgaan met de hoeveelheid tekst per slide. Wel kon je de volgorde aanpassen of zelfs slides weglaten.


Eind jaren 80 kreeg ik een SHARP radio double-cassetterecorder. Hiermee kon je muziek luisteren via de radio (zie antenne) en via een cassettte. Verder kon je muziek van de radio opnemen op de cassette-recorder. Zodat je met doorspoelen en terugspoelen de geluidsopname nogmaals kon afpspelen. Er werden wat cassettes platgedraaid. Naast de volumeknop kon je ook bepalen of dat je een harde of zachte bass wou horen. Bijna 2 jaar later kreeg mijn zusje de nieuwe versie. Nu met Dolby-surround en X-bass. Dit was zeer innovatief.

De cassettes kon ik ook afdraaien op een mobiele plek door de Sony Walkman II (Cassettes) mee te nemen of later de Sony Discman (CD's).

Mobiele telefoons
Rond 1998 kreeg ik mijn eerste mobiele prepiad telefoon de KPN Swing 200, gevolgd door de Nokia 3310. Bij de plaatselijke DA drogisterij kon ik SMS tegoed kopen en vervolgens kon ik een hele week SMSen of bellen. SMSen had mijn voorkeur.
Met beide telefoons heb ik een tijdspanne van bijna 10 jaar overbrugd.
Vanaf circa 2008 had ik achtereenvolgens een Nokia N73, BlackBerry, IPhone4, IPhone 5 en IPhone 5S op de markt. Met deze telefoons kon je ook internetten en met een digitale camera foto's maken en dit op je computer zetten. In 2010 volgde de IPad. Een draagbare computer met dezelfde functies als de telefoon.
Mijn standpunt is dat je wel met je tijd moet meegaan, maar ik hoef niet persé voorop te lopen in de ontwikkelingen. Op dit moment heb ik dan ook nog altijd een IPhone 5S, terwijl een een paar jaar tijd de IPhone 6, 7, 8 en X op de markt zijn gebracht.
Aangezien verouderde telefoons uit gefaseerd worden en daarmee nieuwe upgrades (anti-virusscanners bijvoorbeeld) niet meer worden aangeboden, komt er vanzelf weer behoefte om over te stappen.
Sinds kort hebben we een draagbare geluidsbox in huis. Amazon bracht vorig jaar de Amazon Alexa op de markt en hiermee krijg je interactie middels spraak met de computer. Zo kun je al pratend straks al je audioapparatuur gaan bedienen.







Foto: ©Lodewijk Danser
Maak jouw eigen website met JouwWeb