samenvatting en conclusies

Inleiding

Mijn naam is Lodewijk Danser, geboren in 1980 en in september 2016 heb ik de overstap gemaakt vanuit het bedrijfsleven naar de functie van leraar logistiek op het Middelbaar Beroepsonderwijs. Naast mijn Hbo-diploma Logistiek & Economie en 12 jaar werkervaring als planner moet ik als zij-instromer een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift halen. Binnen dit PDG-traject moet ik 7 beroepsproducten opleveren waarin de competenties van de leraar laat zien. Eén van de 7 beroepsproducten is het maken van een ICT-portfolio. Het ICT portfolio bestaat uit het maken van een eigen website, een eigen visie op ICT in het onderwijs creëren en de 4 ICT competenties aantonen.

Eigen website

 

Oriëntatie

Bij het maken van een eigen website trad ik al uit mijn eigen comfortzone, aangezien ik dit niet dagelijks doe. Zo heb ik alle stappen van het OVUR-model (Oriëntatie, Voorbereiding, Uitvoering, Evaluatie) doorlopen.. Tijdens de oriëntatiefase heb ik van mede-cursist Rick Hazebroek een demonstratie gehad over de gratis websitemaker www.jimdo.nl . Ik heb hier een account aangemaakt, maar kwam er al snel achter dat dit niet mijn ding was. Ik had al positieve ervaringen opgedaan met www.jouwweb.nl en ben vervolgens deze weg ingeslagen.  Ik heb daarbij  een eigen naam gekozen die verband hield met het onderwerp, maar wel alleen te vinden was op persoonlijke titel, vandaar mijn intitalen LD en vervolgens de naam ICT portfolio.

 

Voorbereiding

Vervolgens heb ik op de site http://kennisbasisict.iminor.nl/ gekeken aan welke richtlijnen de site moest voldoen. Zodoende heb ik de structuur van de website opgezet en dit heeft mi zeker geholpen bij de totstandkoming van dit beroepsproduct.

 

Uitvoering

Bij de uitvoering heb ik gekeken hoe ik er persoonlijk in sta. Dus wat zijn mijn achtergronden, hoe ga ik om met ICT en wat doe ik nu tijdens de lessen. Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen dat ik onbewust wel bepaalde standpunten heb ingenomen en hier ook naar handel, maar dat ik nooit bewust heb uitgesproken naar collega's of studenten. Zo heb ik voor mijzelf 6 pijlers genoemd die kenmerkend zijn voor mijn eigen ICT visie op het onderwijs.

Een andere conclusie die ik kan trekken is dat ik vanaf het begin als leraar zijnde lerende ben geweest op ICT-gebied. Telkens kwamen er nieuwe uitdagingen op mijn pad. De uitdagingen die dichtbij in de learningzone zaten heb ik aangepakt. Echter zie ik ook dat ik nog grote stappen kan maken.

 

Evaluatie 

Ik denk dat ik een leraar ben met een gemiddelde kennis op ICT-gebied. Voldoende om zelfstandig les kunnen geven en de studenten ook nog iets kan bijbrengen op ICT-gebied. Daarbij denk ik aan de basisvaardigheden van Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), de Deltion applicaties en de hard- en softwaresystemen waar de studenten in het bedrijfsleven als ook op school mee te maken krijgen.

Binnen het Deltion College wordt op dit moment volop geëxperimenteerd op gebied van "leren op afstand",  "virtual reality" en het zelf maken van E-learningmodules. Ik denk dat voor mij hier de komende jaren de uitdaging in zit om dit eigen te maken.

 

Op dit moment is onze boekleverancier OVD-Eduhint een docentenaccount aan het ontwikkelen, zoals onderstaande afbeeldingen aangeeft. Waarbij de docent via een dashboard de studenten en de gehele klas kan monitoren. Het mooie hieraan is dat het systeem verbanden gaat leggen. Op het moment dat studenten tegen dezelfde problemen aanlopen, wordt dit gesignaleerd door de computer en kan de docent hierop inzoomen. Dit maakt het voor de leraar een stuk makkelijker en voor de student is het een gebruiksvriendelijker, omdat die heel gericht geholpen kan worden met vraagstukken. Ook kan de docent zien hoeveel tijd er aan een onderdeel is gewerkt. Dit geeft een mooi inzicht op de manier van leren.

 

Daarnaast wil ik de lessen levendig en interactief maken. Daarbij helpen applicaties als Kahoot en Padlet bij.

Vanuit het bedrijfsleven ben ik in aanraking gekomen met https://www.buzzmaster.nl/ en ik denk dat we dit ook zeker in de lessen terug gaan zien.

 

Tot slot

Voor mij was dit beroepsproduct een achtbaan tussen de 3 golden circles van Simon Sinek. Waarbij er telkens een stemmetje in mijn hoofd zat die mij vroeg waarom ik iets doe en ik dit gebruikte om de website te vullen. Terwijl ik bij het vervaardigen van de website vooral met de hoe en wat vraag bezig was.

Al met al hoop ik dat ik mijn vaardigheden middels deze website wel heb kunnen laten zien.

 

Met vriendelijke groet,

 

Lodewijk Danser

14 januari 2019

 

©2019 Copyright OVD Eduhint