3.1 Informatie vaardigheden
Twee keer heb ik een inspiratiesessie (https://www.youtube.com/watch?v=BvWn3ch9iRM) mogen bijwonen van https://www.ruudveltenaar.nl/ .
Ruud Veltenaar is spreker, trendwatcher en filosoof en kijkt met name in de toekomst en daar past een visie bij.
Anekdote van Ruud Veltenaar:
Er zitten 1000 hooggeleerde medici bij elkaar en die krijgen een casus voorgelegd. Ze hebben deze casus niet kunnen oplossen. Daarna wordt dit probleem gevraagd aan IBM Watson en binnen een paar seconden wordt het antwoord gegenereerd via deze zoekmachine.
Moraal van het verhaal: Moet je de studenten vol proppen met informatie, relevant of niet. Of moet je de studenten leren hoe je snel aan relevante informatie kan komen!

Informatie op school wordt veelal gedeeld via e-mail en de interne Portal. Op de Portal moet je wel zelf je nieuwsredacties aanvinken en zo af en toe komt daar een rubriek bij. Ik heb standaard alles aangevinkt, zodat ik op de hoogte blijf van alle ontwikkelingen rondom school. Is het niet relevant dan lees ik er snel overheen.
De studenten hebben aanzienlijk minder nieuwsredacties. Echter adviseer ik wel dat ook de studenten standaard alles aanvinken.

Via kennissessies, beurzen, logistieke websites en Social Media platformen blijf ik zelf op de hoogte van actuele logistiek.
Eén van de beurzen die jaarlijks terugkomt is ICT & Logistiek. Omdat dit steeds meer hand-in-hand samen gaat. Automatisering staat hoog op de agenda bij bedrijven.
Belangrijke websites zijn o.a. www.logistiek.nl, www.topsectorlogistiek.nl, www.kennisdclogistiek.nl/
Op gebied van wet- en regelgeving is www.evofenedex.nl een zeer betrouwbare website. Bij onduidelijkheden verwijs ik altijd naar deze site. Ook voor het bedrijfsleven.
In relatie met de leerbedrijven en studenten zijn www.stagemarkt.nl en https://www.s-bb.nl/ zeer nuttige websites. Op stagemarkt staan erkende leerbedrijven en op S-BB staan de kwalificatiedossiers per opleiding en bijvoorbeeld de diverse keuzedelen per opleiding.
Boekleverancier digitaal
De studenten kunnen de boeken van vakleer online bestellen via www.ovd.nl . Als de boeken binnen zijn dan kunnen ze de boeken online registreren aan de hand van de code die achterop het boek staat. Vanaf dit moment hebben de studenten het boek ook digitaal. Voordeel is dat ze het boek altijd bij zich hebben en er op de website nog extra oefenvragen zijn bij zowel ovd als ook bij www.eduhint.nl
Ovd en Eduhint zijn begin 2019 samengegaan. Een logisch gevolg van deze samenwerking.
Als leraar stimuleer ik dan ook om zo snel mogelijk na ontvangst de boeken te registreren.
Zoekmachines
We nemen de schoolboeken als uitgangspunt. Echter ook de schoolboeken zijn niet foutloos en daarom geef ik de studenten altijd mee om kritisch te zijn. Mochten we fouten ontdekken dan geven we dit door aan de boekleverancier en die passen dit dan voor ons aan. Dit zijn eigenlijke heel korte lijnen.
Daarnaast komt het voor dat studenten aan de hand van het lesmateriaal op onderzoek moeten uitgaan en dan is www.google.nl en Wikipedia zeer handig.
Om tot het juiste resultaat te komen moet je echter wel weten waar je over praat.
Voorbeeld 1:
Studenten moeten op zoek gaan naar behandelingsetiketten in de logistiek. Als je deze naam niet weet kom je niet tot het resultaat. Bij alleen het zoeken naar etiket kom je er niet en bij het intikken van etiket+logistiek kom je ook uit bij bijvoorbeeld gevaarsetiketten. Je moet dus echt behandelingsetiketten+logistiek intypen.
Voorbeeld 2:
Studenten moeten een verslag maken over het ISO-certificaat. Als je ISO intypt krijg je meerdere websites. Bij www.iso.org heb je een juiste bron te pakken.
Maar heb je www.iso.nl aangeklikt dan maak je een verslag over interstedelijke studenten overleg. Dit is dan ook daadwerkelijk gebeurd!
Over Wikipedia zijn de meningen nogal verdeeld. Omdat iedereen Wikipedia van informatie kan voorzien is dit een open platform en daardoor niet altijd betrouwbaar of up-to-date. Zelf ben ik wel fan van Wikipedia omdat hier meestal tot in detail staat beschreven wat het onderwerp inhoud.
Plagiaat
Studenten moeten vervolgens hetgeen ze op internet gevonden hebben omzetten in hun eigen woorden. Makkelijker is het om te knippen en te plakken. Zodra er een bronvermelding bij staat en een eigen toelichting vind ik dit nog niet zo'n ramp. De verslagen worden ingeleverd in N@tschool en hier kan ik de optie plagiaat controle ook aanvinken. Bij de plagiaat controle wordt het ingeleverde bestand vergeleken met teksten op internet en met teksten van mede-studenten. Zo kan ik vrij eenvoudig zien of het ingeleverde werk authentiek is.
Wanneer het echter alleen maar knip- en plakwerk is dan krijgt de student dit werk van mij terug. Je moet het je dus wel eigen maken.
Bij citaten moeten de studenten dus wel een bronvermelding erbij doen.
Wanneer studenten bij bijvoorbeeld bedrijfsverslagen er algemene afbeeldingen over logistiek erbij doen, zeg ik altijd: "is dat een foto van jouw bedrijf?
Zo niet, dan is het misleidend en moet je het er even bijzetten. Beter is om zelf toestemming te krijgen om een foto van de werkplek te maken en deze foto te plaatsen in jouw verslag. Daarmee wordt de student geprikkeld om op onderzoek uit te gaan.
©2019 copyright
Aangezien studenten verslagen hoofdzakelijk alleen voor eigen gebruik maken wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van het copyright teken. Dus ook niet bij eigen gemaakte foto's.
Op het moment dat ik een website publiceer dan moet ik dit wel vermelden. Zodoende heb ik op https://nl.wikipedia.org/wiki/Copyrightteken opgezocht hoe ik een
© symbool maak. Alt - 0169 en welke regels hierbij komen kijken. Zo moet je bijvoorbeeld ook het jaartal van 1e publicatie vermelden.



Maak jouw eigen website met JouwWeb