4.3 Arrangeren van digitaal lesmateriaal
rekenles
Voorafgaand aan het schooljaar hebben de mentoren om de tafel gezeten met de leraren van de flankerende lessen zoals rekenen, Engels en Nederlands om te praten over de lesinhoud en welke boeken er nodig zijn per opleiding.
Bij het vak Nederlands wordt er al digitaal gewerkt en moeten de studenten een licentie aanschaffen. Het is voor de leraar Nederlands lastig om te monitoren hoever de studenten al zijn, aangezien de studenten alleen een groene balk verdienen op het moment dat ze een onderdeel hebben afgerond. Echter kiezen de studenten ervoor om niet de hele les alleen maar het kopje "moeilijke woorden" of "grammatica" te doen, maar pakken ze een variatie. Zo kijkt de leraar continue mee om te kijken wat de vorderingen zijn.
Met de rekenles werkten tot het schooljaar 2017-2018 met een rekenboek. Dit kon op eigen tempo en als de student een onderdeel af had kon hij/zij een voortgangstoets doen. Op het moment dat alle 4 de voortgangstoetsen waren behaald, werd het centraal examen 2F aangevraagd. Dit gebeurt altijd in het 2e leerjaar, maar kan afhankelijk van de snelheid en vaardigheid aan het begin of einde van het 2e leerjaar zijn.
Sinds het schooljaar 2018-2019 hebben we besloten om digitaal te gaan werken. De studenten hebben een rekenlicentie aangeschaft en hebben een eerste instaptoets gemaakt. Op basis daarvan stuurt het programma bij naar de behoefte van de student. De student kan dus nu op eigen tempo werken aan datgeen wat nog ontwikkeld moet worden. De leraar heeft inzicht in het werk wat er gemaakt is en kan aan de hand van een percentage zien of de student op schema ligt. Het uitgangspunt blijft dat de 4 onderdelen ook nu in 4 periodes worden afgerond. Maar de eerste ervaringen met het digitaal werken zijn zeer positief. Dit terwijl we eerst toch wel een beetje sceptisch waren over digitalisering. Rekenen leer je het beste door het zelf op papier uit te rekenen was de mening.
Voordeel voor de student is dat hij/zij thuis ook makkelijk kan oefenen en dat de leraar op afstand kan meekijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb