4.1  Het maken van didactische keuzes

Theorielessen

In het kwalificatiedossier van de opleiding logistiek medewerker (https://www.s-bb.nl/beroepen/logistiek-medewerker) staat dat de student moet voldoen aan de eisen van 3 kerntaken.  Uitgeverij OVD heeft per kerntaak 3 verschillende boeken uitgegeven.

De docenten vakleer geven per hoofdstuk een PowerPoint presentatie. De presentatie van OVD wordt door de leraar omgezet in de huisstijl van het Deltion College. Ik heb hieronder een les toegevoegd van september 2018 en een les van januari 2019. Daarbij heb ik zelf nog wel een dia ingevoegd met YouTube films.

Als afsluiter van de PowerPoint presentatie komt bij de eerste hoofdstukken een Kahoot quiz. Dit is een Energizer, je voelt de energie weer opkomen in de klas en dit gebruik ik als instrument om te kijken of de lesstof is blijven hangen.

Na de presentatie kunnen studenten controle- en verwerkingsvragen maken in het theorieboek.

De schoolopdrachten hebben we in een digitale leeromgeving van N@tschool gezet. Deze opdrachten moeten ze middels een Word-bestand digitaal in N@tschool inleveren.

De leraar kan de opdracht goed- of afkeuren. Ook kan hij plagiaat controle uitvoeren.   

In hoofdstuk 5 zijn de rollen omgedraaid. Dan krijgen de studenten 5 stellingen van mij en moeten ze een PowerPoint presentatie maken over hoe ze deze 5 stellingen hebben aangepakt en wat voor soort locatiesystemen ze hiervoor gebruiken. In feite kan de keuze nooit fout zijn, echter is het wel belangrijk dat je de keuze goed onderbouwd.

Voor de praktijkopdrachten hebben we een alternatief programma met 9 BPV-opdrachten. Deze opdrachten moeten ook digitaal worden ingeleverd en moet zijn opgebouwd volgens de richtlijnen die tijdens de introductie bekend zijn gemaakt. (Voorblad, inhoudsopgave, inleiding, kern en slot).

Daarbij geef ik als leraar aan dat als je een inhoudsopgave maakt, dit wel een automatische inhoudsopgave moet zijn. Zo heb ik gelijk een aanknopingspunt om de digitale vaardigheden van de studenten te meten.

 

praktijklessen

We hebben een externe praktijklocatie. Hierin hebben we een magazijn met pallet- en legbordstellingen en de studenten kunnen hier het gehele laad- en losproces en de voorraadinventarisatie doen. De locatiecodes zijn gekoppeld aan het Warehousemanagement systeem van Exact Online.

Ik maak hier wel onderscheid in qua niveau. De niveau 2 studenten moeten de juiste bonnen kunnen selecteren en uitdraaien van gereedstaande orders en leren alleen de toepassingsfase. Na elke handeling wordt het systeem weer teruggedraaid naar de oorspronkelijke situatie. Zie de bonnen in 4.1.1 Exact Online.

De niveau 3 studenten moeten ook zelf een order kunnen aanmaken in Exact Online.

De niveau 4 studenten moeten een hele omgeving kunnen inrichten in Exact Online.

Tot slot moeten ze dit ook kunnen toepassen in hun Proeve van Bekwaamheid.

 

Beroepspraktijkvorming (BPV)

In de BPV maken de studenten verslagen in Word en leveren ze dit vervolgens in bij N@tschool en/of Estel.praktijkbeoordelen. . Zo ligt dit gelijk digitaal vast met datum en tijdstip van inleveren.

Ook geven de studenten aan het einde van het 1e leerjaar een PowerPoint presentatie aan de klas. Daarbij presenteren ze niet het bedrijf, maar presenteren ze zichzelf in het bedrijf. De focus ligt dus op de persoonlijke ontwikkeling van de studenten.

N@tschool. Blauwe blokken betekent goedgekeurd. Gele blokken afgekeurd. De student kan op zijn/haar eigen tempo werken. Bovenstaande student heeft 19 september opdracht 1 ingeleverd, 26 september opdracht 2 en 3 oktober de verbeterde versie van opdracht 1. Hij is dus eerst doorgegaan met de 2e opdracht.