
©copyright
1.1 De docent is een lerende en innoverende professional
Standaard applicaties
Als beginnende leraar moet je kunnen werken met een aantal Deltion applicaties. Zo zijn de roosters van de leraren en de klassen te vinden op www.roosters.deltion.nl en wordt de aan- en afwezigheid van de studenten bijgehouden in www.rapid.deltion.nl. Indien de student afwezig is moet hij/zij hier ook een melding inleggen, zodat een ieder weet waarom de student er niet is. Dat de registratie zorgvuldig moet gebeuren blijkt wel uit het artikel dat in de pers is verschenen bij een Mbo-school uit Rotterdam die iets te soepel omging met de registratie (lees:https://nos.nl/artikel/2222359-roc-zadkine-rotterdam-krijgt-waarschuwing-van-onderwijsinspectie.html) en op de vingers werd getikt door de onderwijsinspectie. In mijn 2e schooljaar ben ik mentor van 4 klassen en dat betekent dat de studenten in Rapid ook gekoppeld zijn aan mij. Nu krijg ik meldingen binnen in de mail bij aan- en afwezigheid en moet ik bepalen of het geoorloofd of ongeoorloofd verzuim is. Ook moet ik aangeven of een melding moet worden doorgezet naar de leerplichtambtenaar. Daarin zie ik de verantwoordelijk toenemen, maar ook de administratieve handelingen. Deze administratieve handelingen moet direct gebeuren bewijst ook de volgende afbeelding.
Op mijn 1e werkdag kreeg ik al laptop met Windows 10 erop. De laptop werd uitgegeven door de Automatisering Service Punt (ASP) https://www.deltion.nl/asp . Via de laptop kan ik bellen (via de Skype-app) en ben ik per e-mail bereikbaar via Outlook. Met mijn collega's hebben we afgesproken dat we de studenten in principe alleen mailen op hun studentenmail. Tijdens de introductie laten we dan ook zien hoe de studentenmail gekoppeld kan worden aan de privé-mail. Zodat de studenten de mail ook makkelijk via de telefoon kunnen openen.
In het eerste jaar werkte ik mijn mail alleen bij via de laptop. In het 2e schooljaar ben ik mentor geworden van 4 klassen en zag ik het belang in van bereikbaarheid via de telefoon. Sindsdien komt mijn school Outlook ook binnen op mijn mobiele telefoon. Daarin zie ik voor mezelf dat ik per jaar ook stappen maak.
Voor vakleer werken de studenten in een digitale leeromgeving van N@tschool https://www.surf.nl/kennisbank/2015/best-practice-deltion-college-eerste-mbo-instelling-heeft-toegang-tot-n-at-tschool-via-surfconext.html. In deze digitale leeromgeving kan de student zijn/haar opdrachten vinden en inleveren. De leraar kan de voortgang van de student monitoren en kan de ingeleverde opdrachten nakijken, goedkeuren, afkeuren en voorzien van feedback. Een standaard regel die wij als team docenten hebben afgesproken is dat het ingeleverde werk binnen 10 werkdagen wordt nagekeken. Hier kom ik later op terug bij .4.1 Het maken van didactische keuzes. Ook is het mogelijk om digitaal te toetsen.
Sinds 1 januari 2019 heeft N@tschool binnen Deltion een naamswijziging ondergaan en heet het nu Cumlaude Learning.
In mijn eerste schooljaar heb ik aangeleerd dat ik zelf de mappenstructuur kan beheren en publiceren. Zie afbeelding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de studenten 1 voor 1 te koppelen of de hele klas in 1 keer. Het voordeel van 1 op 1 koppelen is dat als een student stopt met de opleiding je de naam heel makkelijk kan verbergen. Dit houdt de lay-out compact.



Overige applicaties
Naast de noodzakelijke applicaties zijn er ook toepassingen die de les een heuse opwaardering geven. In het bedrijfsleven had ik nog nooit van Kahoot gehoord. Maar door mond-tot-mond reclame tussen leraren en leraren, maar ook tussen leraren en studenten kwam ik ook in aanraking met Kahoot.
Met Kahoot kan er op interactieve wijze een quiz georganiseerd worden. De beheerder maakt een account aan op www.getkahoot.com ,bedenkt meerkeuzevragen en laat de vragen vervolgens met behulp van een beamer op het scherm zien. De deelnemers voeren vervolgens de getoonde pincode in op www.kahoot.it . Dit kan zowel op een personal computer (vaste of laptop) als ook op de mobiele telefoon. Vervolgens worden de resultaten gelijk zichtbaar op juistheid en snelheid. De hoogste scores worden vervolgens getoond. Dit levert een sportieve strijd op. Binnen het Deltion College is onderzoek gedaan naar het gedrag van de studenten en daarbij was 1 van de punten dat vooral jongens uitgedaagd willen worden in competitieverband https://www.profielactueel.nl/onafhankelijk-mbo-nieuwsplatform/nieuws/profiel-exclusief-jongens-hebben-behoefte-aan-competitie-/b164g1c1o2578/.
Het ontwerpen van een Kahoot spel kost meer tijd dan het spelen. Er gaat dus wel een voorbereiding aan vooraf. Echter een groot voordeel is dat je het spel vaker kunt gebruiken. Zo heb ik hetzelfde spel voor meerder klassen gebruikt. Ook kun je de spelen openbaar zetten. Zo heb ik een duplicaat gemaakt van een leraar van een andere Mbo-school die ook met hetzelfde lesmateriaal werkt.
Daarnaast moet een student wel duidelijkheid hebben en daarin wordt een strenge leraar wel gewaardeerd.
Het invullen van een "Nickname" is kenmerkend bij Kahoot. De student mag zelf een naam invullen en die naam verschijnt vervolgens op het grote scherm. Hilarisch natuurlijk. Vooral als er een andere naam op komt te staan.
De leraar kan ervoor kiezen om het grote scherm pas aan te sluiten als iedereen zich heeft aangemeld, een leraar kan namen blokkeren of de studenten aanspreken om de Nickname te veranderen. Zelf kies ik in dit geval voor het laatste en wacht net zo lang totdat de juiste namen op het scherm staan. Het helpt wel als je overwicht hebt over de groep. Hierbij komt wel een pedagogische competentie kijken.
Bij de onderstaande afbeeldingen is te zien dat ik een aantal Kahoots heb ontworpen en dat ik ze meerdere malen met studenten heb gespeeld.
Een andere applicatie is Padlet. Ook dit kende ik nog niet toen ik als leraar begon. Ook wordt het binnen ons lerarenteam niet gebruikt. Tijdens de PDG-lessen kwam ik hiermee in aanraking. Zo heeft mede-cursist Rick Hazebroek een demo gegeven en heeft onze PDG-docente Lisanne van Balen ons ook laten ervaren hoe het werkt. Sinds deze PDG-les heb ik dus ook een Padlet-account. Zie onderstaande link.
Maak jouw eigen website met JouwWeb